Simény méhészet

EGÉSZSÉG TITKAI.


A mézről    


A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi
anyagot,11vitamint,enzimeket,tartalmaz. Értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot
tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a
szervezetbe. Kalória értéke nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára
nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód,
vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb. amelyek igen fontos szerepet
játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-,
B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban.
A mézben lévő hormonok mint a szívműködést, vérkeringést szabályozók játszanak
szerepet, óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint fékezheti a rák
elterjedését a szervezeten belül. Sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt
baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. A terhes anyák, csecsemők és
kisgyermekek táplálásában óriási jelentőségű.Rendszeres fogyasztása
teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni
ellenállóságát,eredményezi.
Kiváló édesítőszer, sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a
kristálycukor. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a
szervezetben, így nem hizlal.
A mézben előforduló savak javítják az emésztést, fokozzák az étvágyat.


Akácméz


Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen
kristályosodó), akácvirág illatú méz. Az egyes területekről származó akácmézek
nagyon világosak és áttetszők, de ez esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes
árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz. Fogyasztása minden formában lehetséges
önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, műzli alkotórészként stb. A
helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár több évig is
eltartható. A tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt
bekövetkező emésztési zavarok oldására.


Vegyes-virágméz


A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de
minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül.A vegyes virágmézek változatos
ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak mint a fajtamézek.Fajtamézekről akkor
beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része,a-megnevezésszerinti,
növényről,származik. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat,
amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak szobahőmérsékleten egy túltelített
oldatként viselkedik, amelyben az oldószer a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része
főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az
oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten hamar kiválik az oldatból. A
méz a leggyorsabban 15 C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. A fölött és alatt
kristályosodása sokkal lassúbb. meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy
mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani.

A méz baktérium ölő hatású.

  Az ókori egyiptomiak is használták, sebeik gyógyítására. Magas cukortartalma hátráltatja a baktérium fejlődését. Elég napi 2-3 kanállal esténként. Nem hizlal, mert nem alakul át a szervezetben zsírrá. Ugyanis a gyümölcscukor a májban glikogénné alakul, a szőlőcukrot az izmok elégetik, a tejcukrot pedig a bél mikroorgazmusai hasznosítják. Gátolja a fogszuvasodást. Esténként, lefekvés előtt ajánlott, mert akkor érvényesül a legjobban. 
A legfontosabb faktorok, melyek a mézet antimikrobiális hatásúvá teszik:

  • Magas ozmotikus nyomás, alacsony vízaktivitás
  • Alacsony pH, savas közeg
  • Glükóz-oxidáz rendszer
  • Alacsony fehérje tartalom
  • Magas szén-nitrogén arány
  • Alacsony redox-potenciál, a redukáló cukrok nagy mennyiségének következtében
  • A nagy viszkozitás akadályozza a konvekciós áramlást és limitálja az oldható oxigén mennyiségét
  • Kémiai ágensek
  • Pinocembrin tartalom
  • Lizozim
  • Terpének
  • Benzil alkohol
  • Illékony anyagok (a méh enzimrendszerével átalakított növényi anyagok)

Antioxidánsok

Általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek erősebb antioxidáns jelleget mutatnak. A mézből ezidáig az alábbi antioxidánsokat mutatták ki: pinocembrin, pinobanksin, krizin, galagin. A pinocembrin az egyetlen, ami nagyobb mennyiségben kimutatható a mézből. Aszkorbinsav (C vitamin), kataláz enzim és szelén szintén jelen van a mézben.

Összetevők

Összetevők Egy teáskanál mennyiségben (21 g) Átlagosan 100 g-ban
Víz:  3,6 g 17,1 g 
Összes szénhidrát: 17,3 g 82,5 g 
Fruktóz: 8,1 g 38,5 g 
Glükóz:  6,5 g 31 g 
Maltóz: 1,5 g  7,2 g 
Szacharóz:  0,3 g 1,5 g 
Zsírok (telített és telítetlen)  - -
Koleszterol - -
Rost - -
Fehérje  0,15 g 0,7 g
     
Összes kalória:  64 KCal  304 KCal 
Vitaminok
Thiamin (B1 vitamin) <0,002 mg  <0,01 mg 
Ribofalvin (B2 vitamin)  <0,06 mg  <0,3 mg 
Niacin (B3 vitamin)  <0,06 mg  <0,3 mg 
Biotin (H vitamin)  - -
Pantoténsav (B5 vitamin)  <0,05 mg <0,25 mg   
Piridoxin (B6 vitamin) <0,005 mg <0,002 mg 
Fólsav (M vitamin)  <0,002 mg  <0,01 mg 
B12 vitamin - -
C vitamin 0,25 mg  1 mg 
A vitamin  - -
D vitamin  - -
E vitamin  - -
Ásványi sók     
Kalcium  1 mg  4,8 mg 
Vas 0,05 mg  0,25 g 
Cink  0,03 mg 0,15 mg 
Kálium 11 mg 50 mg 
Foszfor 1 mg  5 mg 
Magnézium 0,4 mg




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 2
Heti: 3
Havi: 8
Össz.: 21 234

Látogatottság növelés
Oldal: A Mézről
Simény méhészet - © 2008 - 2024 - simenymeheszet.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »